Så varför ska jag släpas in i ett kök var första tanken som slog mig. Måste dock säga att jag blev positivt överraskad av hela alltet. Veckans uppdrag var att vi skulle hålla en viltbuffé för ett antal gäster på Kengis Bruk.
Själva Kengis är en väldigt vacker miljö som ligger precis vid ett biflöde till Torne älv. Det är ett bruk med anor från 1700-talet då det var självförsörjande på alla sätt och exporterade järn till europa. Hur som hellst hade iallafall skolan fått lov att låna storköket och lokaler för att hålla denna middag. På menyn stod björn, järpe, ren, sik, lax, älg och soppor, allt i olika former.
Tillverkning av eldlax
Vi åkte ut med fiskeguiderna på tisdagen för att börja med matlagningen, städning och pyntning av lokalerna. Min grupp spenderade första dagen med att städa och plocka svamp. Städningen gick bra och svampletandet bättre, en massa soppar hittades.
Vi åkte ut med fiskeguiderna på tisdagen för att börja med matlagningen, städning och pyntning av lokalerna. Min grupp spenderade första dagen med att städa och plocka svamp. Städningen gick bra och svampletandet bättre, en massa soppar hittades.
Dag två skulle vi göra eldlax plankor men jag och Tobbe blev uttagna med Simon och Erik att sätta upp elstängsel under mitt befäl (man ska göra det man är bra på). Det var dock lite fusk för vi hade både jordborr och sexhjuling till hjälp. En och en halv dag spenderades med detta och resultatet blev bättre än städningen.
På den stora galadagen var det så slutligen någon som släppte in mig och Tobbe i köket... Helvete tänkte jag, nu ska jag in här och göra bort mig... Blev dock överraskad, det gick över förväntan och var riktigt skoj under Jespers ledning, kommer nog inte bli några problem att laga storkok när jag är klar med utbildningen.
Framemot kvällen blev grupp 3 (jag, Linus och Tobbe) utslängda från köket för att stå utomhus och servera förrätt och varm dryck. Allt som allt kom ca 25 gäster, något sämre än vad som var tänkt. Tyvär blev en massa mat över som vi var tvungna att klämma i oss... snyft.
Förrätts servering
Som sagt en bra vecka, annorlunda mot det man brukar göra... och det är ju alltid roligt att prova nya saker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar