måndag 19 oktober 2009

V 40 Ekologi och Geomorfologi

Ekologi och Geomorfologi.... visst låter det skoj? Nepp det tyckte inte jag heller först.
Ska jag vara helt ärlig visste jag inte vad det innebar heller. Dock visade det sig vara en riktigt lärorik vecka med Rolf Lahti.

Borde nog egentligen börja med en presentation av honom; mannen, myten och legenden Rolf Lahti. Tänk er en man som verkligen brinner för det han håller på med och vill lära ut så mycket som möjligt. Dock vet han så mycket om det han håller på med att han säger emot sig själv hela tiden eftersom inget i livet egentligen stämmer när man gräver tillräckligt djupt. Som tex att en viss sorts djur bor på ett speciellt ställe men det finns ju alltid undantag och det kan bero på en massa olika orsaker... och när man försöker få in allt i skogen på två dagar blir det lätt lite rörigt. Men som sagt väldigt lärorikt och roligt.

Praktexemplar på sandsediment skapade av havet

Vi började veckan med att sitta i klassrummet och lära oss en del om vad istiden gjort med vårt landskap och varför naturen ser ut som den gör med olika jordlager, rullstensåsar, klapperstensfält och andra fenomen som sandhedar och rullstensåsar.

Ett jävligt stort klapperstensfält

Allt väldigt intresant men sa egentligen inte så mycket föränn han mötte oss efter lunch med en spade i högsta hugg, storstövlarna på och ett stort leende. Vi packades in i bilarna och satte fart mot Luppio berget för att titta på naturen. Då såg man verkligen allt han pratat om tidigare. Skillnaderna i vilken jord som ligger var, varför det finns rena klippor där det egentligen borde ligga ett moränlager, varför det finns klapperstensfält osv.
Det var en väldigt klar och fin morgon vi gav oss ut
Torsdagen och fredagen spenderades med en vandring i Rautiorova naturskyddsområde. Där vandrade vi upp på Takka-Appua varifrån man kunde se Dundret 10 mil bort.
Det visade sig att Rolf var lika entusiastisk om inte mer för små murkna svampar och andra hotade djur som han var för att lära ut om sten och jord. Väldigt lärorikt.

Den här bilden har överhuvudtaget inget med inlägget att göra men den är väldigt fin

3 kommentarer:

  1. Trevlig man det där. Men vad hände med de lugna norrlänningarna. Ska inte de påminna mer om kor än om hispiga nervvrak. Jaja, ok, jag har varit där. Jag vet att norrlänningar inte är det minsta lugna men myten och legenden måste leva vidare till våra barn och barnbarn. Vart är sverige på väg? Jag förstår det icke! Puss på trynet /Din Lilla Elin

    SvaraRadera
  2. Visst finns det en hel del fascinerande människor där ute i den stora världen. Många gånger har jag önskat att jag skulle vara så driven och fokuserad att jag också lyckades bli en insnöad men lycklig geomorfolog.

    SvaraRadera
  3. Jag har också läst geologi och blivit enormt imponerad av en sjukt duktig föreläsare :) Är det nåt visst med geologer, tro?
    Kram på dig!

    SvaraRadera